Pizza Foto:Jens Westbye og Lasse Berre

Pizza med fois gras og Philadelphia

Pizzafest

Det var en kunde som gjorde oss oppmerksom på det. At Byhaven har utrolig mye å by på for pizzaelskere. «Så artig», tenkte vi. «Det må vi gjøre noe ut av!» Vi laget vår egen pizzafest.

TEKST: Guro Kulset Merakerås

FOTO: Jens Westbye og Lasse Berre


06. september 2016

Én etter én dukket Byhaven-folkene opp. Lasse, som tar bilder til LØV, har pizzaovn i hagen, så han stilte som vert. Fotografen er hardt angrepet av pizzadilla og har tilhørende kompetanse på deig, stekemetoder og mere til. Men han møter definitivt sin overmann på fyllet når Adrian fra Sabrura kommer. Det er så rart med det, slike prisbelønte stjernekokker får hobbykokkekunster til å blekne litt. Adrian har for eksempel med seg spareribs som han har saltet i tolv timer og så bakt i tolv timer. Nå griller han det litt over glødende kull i pizzaovnen før han skal rive biter av det møre kjøttet.

– Ja, men hallo! Da kan du ikke akkurat bestemme deg samme dag for at du vil ha pizza, utbryter senterleder Elisabeth, som nettopp har kommet ut på verandaen med poser fulle av puter, pledd, pynt og planter fra Kid, Kremmerhuset og Blomster i Byhaven.

Adrian smiler. Og avslører at det går an å ta en snarvei ved å legge hel, vakumpakket bacon i vann i tre timer. Men ja, han innrømmer at han har latt seg rive med når han har klekket ut oppskrifter til denne kveldens pizzaer. Andelever, fersk fiken, blåmuggost, syltet rødløk og pinjekjerner, for eksempel. Du har nok ikke smakt det før, nei. En skulle tro pizzaen var laget til ære for vår franske venn fra Alma Mater. Richards franskregistrerte bil ruller opp bakken, og ut stiger nok en festdeltaker. I posene har han oliven, parmaskinke, ost og fransk fjellpølse. Andelever og krydder. Pizzatopping som vil smake ypperlig sammen med Heges oljer og soltørkede cherry-tomater fra Oliviers&Co. Det begynner å lukte herlig helaften. Synd Gøril på Traktøren går glipp av det, men heldigvis har hun sendt med to store poser med utstyr. Stekestål, pizzaspade, infrarødt termometer, bakestein og skiferplater til å spise på, for å nevne noe. Byhaven har faktisk det meste en ekte pizzaentusiast trenger. Inkludert drikke til maten.

Praten går friskt. Om duker og bordpynt. Om pizza-topping. Og steking, ikke minst.

 

Pizzaovn

 

– Hemmeligheten er å steke tynnbunnet pizza på noe som holder på varmen, slik at det ikke blir avkjølt av den kalde pizzaen, forklarer Lasse. Steinen i vedfyrt pizzaovn er et eksempel. Pizzastein lagt på grill funker også bra. Eller stålplate i stekeovnen. Har du nok varme til at fuktigheten i deigen fordamper kjapt, da får du boblene du kjenner fra ordentlig pizzarestaurant.

Mens vi skravler, tryller Adrian ved arbeidsbenken. Et lag med crème fraîche. Revet ost. Klatter med philadelphiaost. Fersk chevre. Revne biter med ribbe. Inn i ovnen. Og ut igjen når deigen har poppet og pizzaen er gylden. Så fortsetter Adrian å strø på godsaker. Steinsoppulver, parmesanost, hakket fersk kjørvel og knust fenikkelfrø. Olje risles over. Til slutt litt havsalt. Så kommer enda en pizza på bordet. Stadig nye. Med nye kombinasjoner. LØV leveres dessverre ikke med smak. Men vi lover. Det var akkurat så heftig godt som du forestiller deg.

Hvis du har utstyret og grunnprinsippene i orden, kan du leke deg med pizzabaking under mottoet «alt er lov». Grip høstkveldene og muligheten til å tenne lys og lykter på veranden. Inviter familie eller venner. Slå deg løs! By på pizza i haven!

Byhavens uformelle, men temmelig oppegående ekspertteam gir følgende råd for å lykkes.

God deig

Du må ha god deig. Se oppskrift. Den kan gjerne lages en eller flere dager i forveien, og stå til kaldheving.

God topping

Til hvit pizza bruker du crème fraîche som saus, til rød pizza tomatsaus. Vi gir deg oppskriften på Adrians enkle tomatsaus, men kan også tipse om at Oliviers selger pizzasaus på glass.

Riktig stekeutstyr

Du må ha en plate som er veldig varm og som holder på varmen. Stein eller stål kan legges i grill eller stekeovn dersom du ikke har tatt av og skaffet deg pizzaovn. Pizzaspade for forflytning fra arbeidsbenk til stekested er et must. Mange sverger til å ha to – en til ustekt pizza og en til stekt, for å unngå klisseproblematikk. Vil du ha kontroll på om temperaturen på stekeplaten er riktig, er et infrarødt termometer din gode venn.

 

byhaven_hostlov_pizzafest_berre8646

 


Pizzadeig

 • 1 kg pizzamel
 • 1 ts salt
 • 1 ss sukker
 • 1 pk gjær
 • 3 ss olivenolje
 • 5 dl vann

Kaldheves over natten eller lenger. Deig til ti små pizza.


Tomatsaus

 • Hvitløk
 • Sjalottløk
 • Mutti Polpa bokstomater
 • Olivenolje
 • Salt
 • Sukker
 • Paprikapulver

Hvitløk og sjalottløk hakkes og blankes. Kokes med mutti polpa bokstomater og god olivenolje. Smak til med røkt paprikapulver, salt og sukker. Sausen kan gjerne putre i en time eller to.