Janne Meland driver Fiskhallen i Trondheim

Havets skatter

Et slukkast unna Byhaven ligger en skattekiste full av havets sølv og gull. Før jul er lutefisken fra Fiskhallen i Taraldsgårdsveita en etterspurt vare blant kjennere.

– Vi er nok særlig kjent for lutefisken vår. Men nå før jul selger vi også veldig mye av laksen som vi røyker og graver selv. Sildesalat i løsvekt er også populært, og ikke minst fersk villkveite, som mange serverer i jula, forteller innehaver og daglig leder Janne Meland.

Fiskehallen bidrar til at Midtbyen er et bra sted for den som vil ha ferske, rene råvarer til bruk på kjøkkenet. Den koselige, lille butikken ligger litt bortgjemt i ei veit og mangler markedsføringsbudsjett. Allikevel har butikken overlevd i 102 år. Det er ingen liten bragt å holde seg flytende gjennom et århundres skiftende trend- og tidevannsstrømninger.

– Vi har mange kundeforhold som er gått i arv gjennom generasjoner. Men den viktigste årsaken til at vi har overlevd, er kvalitet. Den som ikke har råd til reklame, er helt avhengig av sitt gode navn og rykte, derfor må vi være ekstra nøye med kvaliteten, forteller Janne, som overtok butikken etter foreldrene sine for 11 år siden. Nå står hun smilende bak disken, som er fylt med alt fra fersk kveite til lettsaltet uer, sjøkreps, lutefisk, hjerteskjell og gravlaks. Vi teller over 30 ulike fristelser som ligger på is.

DET HANDLER OM GODE RÅVARER. Fisk og sjømat, ja, men Janne har også supplert med andre kortreiste godsaker. Egg fra Byneset selger hun i løsvekt, noe som er særlig populært blant ivrige bakere. Mandelpoteten fra Oppdal er yndet tilbehør til fisk, og på hylla bak disken ser vi både pakker med knekkebrød og flatbrød fra Soknedal.

De siste årene har Janne merket effekten av at mange er opptatt av kortreist og sunn mat som skal lages fra bunnen av.

– Vi ser at særlig ungdommer har fått øynene opp for dette. Det er veldig gøy. Og vi synes det er spennende å kunne gi gode anbefalinger til ulike behov, og kommer gjerne med tips til tilberedning, sier Janne.

Før jul utvides vareutvalget ekstra mye. Da selger Fiskhallen nemlig også viltkjøtt fra Lierne – både rein, hjort, elg, rype, orrfugl og storfugl. Det er altså trøst å finne for jegere som ikke hadde lykken med seg i høst.

MEN FØRST OG FREMST HANDLER DET om fisk og sjømat hos Janne. Når Hurtigruta kommer nordfra, har den med fisk og sjømat til Fiskhallen. Veien fra kaia er kort, og disken blir fylt opp to ganger om dagen. Når fisken kommer fersk og rund til butikk og skjæres bare noen timer før kunden kjøper den, ligger alt til rette for et fiskemåltid av et helt annet kaliber enn du får til av flere dager gamle fileter – enten de er frosne eller ferske.

– Du trenger ikke være en kjenner for å merke denne forskjellen. Fisk mister spensten og blir tørrere ganske fort – med mindre den er vakumpakket. Her ligger fisken blank og fin på is, og er heller ikke veldig mye dyrere enn i dagligvarebutikken, sier Janne.

Før jul blir det rush, det vet hun av erfaring. Mye av julefisken er tilberedt for lang holdbarhet – det var jo opprinnelsen til graving, røyking og luting. Men har du tenkt å servere fersk fisk i jula, kan Jannes insidertips være gull verdt: Få vakuumert varene dine i butikken – da holder de på den ferske kvaliteten i 4-5 dager. Det er slik ekstraservice en bortgjemt faghandel i Midtbyen kan by på.