Berit Nordstrands yoghurt med nøtter, bær og honning Foto:Morten Warholm Haugen

Strø hakkede nøtter og sjokolade over og topp med en dæsj honning rett før servering.

En smak av honning

Lege og matmisjonær Berit Nordstrand har sagt det før, og hun sier det gjerne igjen: du trenger ikke å droppe det søte for å ha et godt og balansert kosthold.

TEKST: Marte Rye Bårdsen

FOTO: Morten Warholm Haugen


29. september 2014

Trikset er å erstatte raffinert sukker med passe mengder naturlige søtningsstoffer – som for eksempel honning.

– Honningen er proppfull av de gode plantestoffene som kroppen har bruk for. Den inneholder nødvendige vitaminer og mineraler som cellene trenger når de skal omdanne honningens sukker til energi.

Det er nemlig sånn at cellene lager energi av sukkeret du spiser, men for å få til det trenger de vitaminer. Dersom sukkeret ikke har med seg egne vitaminer, må cellene bruke vitaminer som allerede finnes i kroppen – vitaminer som egentlig skulle vært brukt til andre ting. Holde oppe humøret, for eksempel. Raffinert sukker tapper med andre ord kroppen for viktige næringsstoffer. Med honning er det derimot lutter glede.

– Det er sagt gjennom generasjoner at det er bra for deg å spise honning fra lokale bier, forteller Berit. Hun forklarer at også biene produserer stoffer for å beskytte sin egen helse – og at selv om hun ikke har sett studier på dette, så synes det logisk at den som spiser honningen deres vil få ekstra beskyttelse mot lokale sykdommsfremkallende mikrober. At den styrker immunforsvaret mot bakterier og virus er godt dokumentert. Søtt, godt og nyttig, altså.

Berit har satt sammen to oppskrifter med utgangspunkt i dette fabelaktige naturproduktet. Lykke til!

 

Salat med blåmuggost og honning (3-4 porsjoner)

  • Blandet salat tilsvarende to små salathoder, helst salater av ulik farge
  • To håndfuller sukkererter, strimlet
  • En god håndfull frisk bladpersille
  • En god håndfull frisk koriander
  • 2 avocadoer, i biter
  • 5 vårløk, finhakket
  • 125 g. blåmuggost – ta den du liker best, vi brukte Saint Augur
  • 1 ss. sesamfrø per porsjon – helst med skall
  • 60-70 g. pecanøtter

 

Vinaigrette

  • 0,5 dl. extra virgin olivenolje
  • 1 ts. honning
  • 1 ts. revet fersk ingefær
  • En klype salt
  • Nykvernet pepper

Bland ingrediensene og hell over vinaigretten. Server sammen med nybakte knekkebrød og godt smør.

 

Knekkebrød

  • 3,5 dl. havregryn
  • 3,5 dl. sammalt rug
  • 1,5 dl. sesamfrø med skall
  • 2 dl. solsikkefrø
  • 1 dl. knuste linfrø
  • 1 dl. hakkede valnøtter
  • 1 ts. salt
  • 7 dl. vann

Bland det tørre – ha i vann og rør godt. Fordel deigen på en stekeplate med bakepapir, ca. 1/2 cm. tykt. Stek knekkebrødene på 180°C i 30 min., la de tørke i 1 time på 100°C – eller over natten på 50°C.

 

Youghurt med frukt og honning (3-4 porsjoner)

  • 350 gram youghurt – velg gjerne en naturell type
  • 1,5 dl. cottage cheese
  • 1 ss. blomsterhonning
  • En håndfull hakket mørk kokesjokolade (helst minst 80 prosent kakao)

To håndfuller hakkede nøtter – gjerne en blanding av f.eks. mandler, cashewnøtter, valnøtter, hasselnøtter og pecanøtter

Frukt og bær etter smak, vi brukte:

  • 1 mango, hakket
  • 2 kiwi, hakket
  • ca. 1 dl. friske blåbær
  • ca. 1 dl. friske bringebær

Bland youghurt og cottage cheese. Legg lag på lag med frukt og youghurtblanding i serveringsglass. Strø hakkede nøtter og sjokolade over og topp med en dæsj honning rett før servering.