Elghakk med tyttebær Foto:Morten Warholm Haugen

Elghakk serveres med hjemmelaget eller kjøpt krydret tyttebær, Rørosrømme og lokalt flatbrød.

Markas Grøde

– Kjøttet smaker aller best dersom du kjenner jegeren som skøyt elgen, sier Inge Johnsen, med glimt i øyet. Denne gang står en rett med elementer fra marka på plakaten.

TEKST: Guro Kulset Merakerås

FOTO: Morten Warholm Haugen


14. oktober 2014

Ikke sånn å forstå at du må kjenne en elgjeger for å få prøvd oppskriften LØV bringer denne gangen. Men Inge er, som vi vet, opptatt av matens opprinnelse, og det er ikke helt uten alvor når han snakker om å kjenne elgens banemann.

– Jeg er ute etter smaken av vår region. Og den handler egentlig ikke om særskilte retter eller spesialiteter. Det dreier seg ganske enkelt om råvarer. Gode råvarer som dyrkes fram og høstes her hvor vi bor. Jeg kjenner stor stolthet over å kunne lage mat av disse. Den stoltheten burde flere trøndere kjenne på, for vi har faktisk en unik tilgang på varierte råvarer her, fra hav, jordbruk og fjell. Å kjenne opprinnelsen til det du spiser, gir en helt annen sjel til måltidet! misjonerer han.

Med én fot i sensommeren og én i høsten, står vi akkurat nå midt i matfatet. Om du ikke er jeger, er du kanskje en sanker? Er du ingen av delene, bør du vurdere å bli det, mener Inge.

– Verdens nydeligste bær ligger der ute og venter. De er modnet over lang tid, med lys nesten hele døgnet. Det gjør smaken helt fantastisk. Godsakene er til alt overmål gratis, og gir deg en dose trim med på kjøpet. Det er nesten så man ikke kan forstå hvorfor ikke alt folk befinner seg i skogen med bærspann i hånda, ler Inge. Selv sitter han så å si midt i blåbærtua.  Lian Restaurant kneiser i enden av trikkesporet, med Bymarka i ryggen. Elgkjøttet som akkurat nå ligger på benken foran ham er imidlertid ikke fra denne marka, men er kjøpt på Stabburet gårdsbutikk i Klæbu.

Inge er begeistret for viltkjøtt. Fordi det smaker ekte, – uten preg av menneskevalgt med kunstige tilsetningsstoffer.

– Når du spiser elg trenger du ikke lure på om den er økologisk, for å si det sånn, flirer Inge. Smaken av elgkjøtt er usminket. Retten Inge lager blir dermed for en lokal, naturlig skjønnhet å regne. Den gjør seg like godt på middagsbordet, som i godt vennelag på mørke høstkvelder. Ta markas grøde inn i stua!

 

Elghakk
for fire personer

  • 1 kg grov kjøttdeig av elg
  • 200 g kuttet bacon
  • 2 dl rødvin
  • En god kvast med hakket frisk timian
  • 1-2 ts viltkrydder
  • 1 ss finhakket ingefær
  • 5 dl vann
  • 1 middels stor finhakket løk
  • 800 gr skrelte poteter i små terninger
  • 1/4 ts pepper
  • 1/4 ts nellik
  • 2-3 ts salt
  • Kantareller
  • Smør
  • Frisk finhakket persille

 

Start med varm panne som du freser kjøttet i før du tilsetter bacon. Ha i løk, viltkrydder og ingefær, og la det frese med. Slå over rødvin og la dette koke til det er redusert til halv mengde før du tilsetter vann og gir et nytt oppkok. Ha i p otetene og la dem koke med i 10 – 15 minutter. Smak til med øvrig krydder.

Stek friske kantareller lett i smør, finhakket persille, salt og pepper. Legg dette på toppen av elghakket.

Serveres med hjemmelaget eller kjøpt krydret tyttebær, Rørosrømme og lokalt flatbrød. Du har kanskje smakt elghakk før, men dette blir hakket bedre!