Mark Hall er utdannet vinkelner fra Kulinarisk Akademi i Oslo og WSET Level 4 Diploma samt Øl-sommelier fra Beer Academy i London. Foto:Morten Warholm Haugen

Mark Hall er utdannet vinkelner fra Kulinarisk Akademi i Oslo og WSET Level 4 Diploma samt Øl-sommelier fra Beer Academy i London.

Champagne – et sprudlende mirakel

Lurer du på hvilken vin du skal velge til maten? Oftere enn du tror kan svaret være champagne.

TEKST: Mark Hall

FOTO: Morten Warholm Haugen


04. april 2017

Vi på Alma Mater får ofte spørsmål fra kunder om å sette sammen et måltid for dem. Da plukker vi frem fra disken alt fra delikat chèvre til en kraftig roquefort, litt nøttepreget skinke og kanskje en bit grønnpepperpølse. Og selvsagt godt, fransk brød og tilbehør som passer. Så kommer gjerne spørsmålet om vintips …

Etter å ha satt sammen alle disse ulike smakene, er det krevende å finne en mirakelvin som passer til alt. Men det finnes noe som ikke er langt unna et lite mirakel – nemlig champagne. Kombinasjonen av landskapet, jordsmonnet og været i Champagne gir druer av eksepsjonell kvalitet. Resultatet: Himmelsk, musserende vin med bobler som stjerner i flasken, og som kan hamle opp med de fleste måltid.

Å sette vin til maten handler om å skape harmoni mellom de ulike elementene. Der stiller champagne i en egen klasse. Den har mye kraft, men også høy syre, og kan derfor balansere og utfylle måltidet på en helt annen måte enn andre typer musserende vin.

Prosecco og cava velges ofte fordi de er rimeligere, men hemmeligheten ligger i å våge seg litt utenom de store champagnehusene. Da finnes det tusenvis av småprodusenter som selger egne viner til en fornuftig pris. På Vinmonoplets nettsider finner du 49 typer ekte champagne, som alle har bestått Vinmonopolets kvalitetspanel, i prisklassen mellom 200 og 300 kroner.

Se der, det kreves ikke fem hundrelapper for å kjøpe verdens beste musserende vin!

Champagne-tips

Doyard-Mahé Cuvée Carte d’Or Blanc de Blancs Brut
Musserende vin, Frankrike
Kr. 298,50 (75 Cl)
Bestillingsutvalget, Vinmonopolet nr.1875601.

Et glimrende kjøp fra en produsent i Vertus, en Premier Cru-landsby i Côte de Blanc som er selveste ryggen i Champagne-området. Blanc de Blanc betyr at det er 100 % Chardonnay. Deilige rene dufter av hvite blomster og fersk mandel. Smak av modne, gule epler kommer frem i munnen. 


Alexandre Bonnet Grand Réserve, Brut

Musserende vin, Frankrike (1055101) 
Kr. 259,90 (75 Cl)
På lager Byhaven Vinmonopolet 

Prisvinner! Fra helt sør i Champagne i Aube-distriktet. I dette området er vinen ofte lettere i stilen enn fra andre Champagne-områder. Aroma av sitrusblomst og sødmefulle noter gir den en veldig imøtekommende stil.


Clouet Silver Brut Nature
 
Musserende vin, Frankrike (4169801)
Kr. 294,90 (75cl)
På lager Byhaven Vinmonopolet

Knusktørr og deilig. En helt annen stil enn de to første vinene. Denne er i en såkalt «non-dosage» stil. Det betyr at det er ingen tilsetning av reservevin med sukker etter «disgorgement» av korken ved annengangsgjæring i flasken. 100 % Pinot Noir fra Montage de Reims. En frisk smak av røde epler kommer vel fram.

Kort om Champagne

  • Ligger 150 kilometer øst for Paris.
  • Gjennomsnittstemperatur på kun 11 °C. 16 °C i vekstsesongen.
  • Hovedsakelig kalksteinholdig jordsmonn med kalkholdig kritt, noe som gir utmerket drenering og et mineralpreg.
  • Druesortene er Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.
  • Benytter den såkalte “Méthode Traditionelle” – tidligere kalt Méthode de Champenoise. Det er den patenterte prosessen med andregangsgjæring på flaske, for deretter minst 12 måneders lagring med bunnfallet, og 3 måneder på flaske. 36 måneder for en årgangs-champagne.
  • Non Vintage (NV) er den viktigste stilen. Dette er en blanding av årets innhøsting og tidligere reservevin. Det er ofte en signatur på husets egen stil og identitet.
  • De store champagnehusene dominerer produksjonen (67 %).
  • Vinmarkklassifikasjon omfatter hele området eller landsbyen – ”Village”. Det er 44 Premier Cru- og 17 Grand Cru-landsbyer.